Η Εταιρεία

Η Λάβρυς ασχολείται με τη δημιουργία δικών της παραγωγών, αλλά και με την μετάκληση ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια παραγωγής και οργάνωσης.

Από την σύλληψη της αρχικής ιδέας, την έρευνα, την ανεύρεση χώρων και χορηγών, το ticketing, τη δημοσιογραφική και διαφημιστική προβολή, έως και την κάλυψη των τεχνικών προδιαγραφών των πλέον απαιτητικών θεαμάτων.

Υπηρετώντας την τέχνη και τον πολιτισμό, παρουσίασε και πολλές φορές σύστησε στο κοινό σημαντικούς καλλιτέχνες.

Από την κλασική μουσική, τις μεγάλες ορχήστρες και σολίστες, ως τους διάσημους stars της ροκ, ποπ και τζαζ.

Από τη δημοτική και βυζαντινή μας παράδοση, ως τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές.

Από το κλασικό μπαλέτο και τις κορυφαίες μπαλαρίνες, ως τους πιο μοντέρνους και ανατρεπτικούς χορογράφους.

Από τα μεγάλα οικογενειακά θεάματα, το θέατρο, τα εναλλακτικά, διαδραστικά και παιδικά σόου, ενώ ταυτόχρονα οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις και διεθνή συνέδρια.

Ίδρυσε τα δικά της Φεστιβάλ και ανέλαβε την επιμέλεια Φεστιβάλ άλλων φορέων. Μέχρι σήμερα συνεργάζεται σταθερά με τους εγκυρότερους ελληνικούς φορείς, παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις της σε εμβληματικά θέατρα και μεγάλα στάδια της χώρας, ενώ παράλληλα προέβαλε εξάγοντας στο εξωτερικό αντιπροσωπευτικά ελληνικά σχήματα και καλλιτέχνες.

Με στόχο την συνεχή παρουσίαση στο ελληνικό κοινό τόσο των καταξιωμένων δημιουργών όσο και των νέων τάσεων και ρευμάτων, ασχολήθηκε επισταμένα με την έρευνα και την πολιτιστική διπλωματία, συμμετέχοντας στα μεγάλα ξένα δίκτυα και εδραιώνοντας μία σταθερή επαφή με το διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Η Λάβρυς με συστατικά στοιχεία τής πολυσχιδούς της καταγραφής, το ήθος του πολιτιστικού της προϊόντος και το ποικίλο θεματικό της ύφος, εξέφρασε το ζητούμενο της αληθινής τέχνης, την συνύπαρξη της ποιότητας με το θέαμα. Προστατεύοντας την αυθεντική πνευματική δημιουργία και διασφαλίζοντας την μαζικότητα και την επιτυχία.

Σήμερα διατηρώντας την αισθητική της μοναδικότητα και το σφρίγος της, έμπειρη, έγκυρη, πρωτότυπη και αποτελεσματική, εγγυάται την συνέχεια στα ελλαδικά και διεθνή δρώμενα, βασιζόμενη στην ιστορία, την γνώση, το εύρος, την δυναμική και την απήχησή της.

Η πολυσυλλεκτική ατζέντα της Λάβρυς σε μία ενδεικτική και συνοπτική μόνο αναφορά, έχει να επιδείξει:

Στην κλασική μουσική, μεγάλες ορχήστρες (Αγίας Πετρούπολης, Ιερουσαλήμ, Μπουένος Άιρες, Moscow Virtuosi κλπ) και σπουδαίους διευθυντές και σολίστες (Γιούρι Τερμικάνοφ, Βλαντιμίρ Σπιβακόφ, Σβιάτοσλαβ Ρίχτερ, Μίκα Ροστοπόβιτς).

Στον κλασικό και σύγχρονο χορό, ιστορικές ομάδες (Μπολσόι, New York City Ballet, Momix) και κορυφαίους χορευτές (Συλβί Γκιγιέμ, Σβετλάνα Ζαχάροβα, Σεργκέι Πολούνιν, Ναταλία Οσίποβα, Ιβάν Βασίλιεφ). Αλλά και στον ελληνικό χορό, σχήματα σαν την ΟΚΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου Ρήγου και τα ΧΟΡΙΚΑ της Ζουζούς Νικολούδη.

Στα μεγάλα οικογενειακά θεάματα, το “μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου”, το περίφημο Cirque du Soleil, αλλά και τα La Quadra de Sevilla και το Cirque Eloise.

Στο θέατρο, μεγάλους οργανισμούς (Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Κ.Θ.Β.Ε κλπ) και διάσημους ηθοποιούς (Τζέρεμι Άιρονς, Ρομπέρτο Μπενίνι, Φανύ Αρντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν κλπ).

Στην σύγχρονη ξένη μουσική, super stars αλλά και σπουδαίους δημιουργούς (Lady Gaga, Woody Allen, James Brown, B. B. King, Ray Charles, Luz Casal, Chick Corea, Jan Carbarek κλπ)

Στην ελληνική μουσική, μεγάλους συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης κλπ), σημαντικούς ερμηνευτές (Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας), ροκ ή εναλλακτικά σχήματα (ΤΡΥΠΕΣ, MODE PLAGAL κλπ), κλασικούς σολίστες (Δημήτρης Σγούρος, Γιάννης Βακαρέλης), παραδοσιακούς καλλιτέχνες (Βασίλης Σκουλάς, Γιώτα Βέη).

Στην θρησκευτική μουσική, πασίγνωστες χορωδίες (Vienna Boy’s Choir, Russian Orthodox Choir, Hilliard Ensemble, Λυκούργος Αγγελόπουλος).

Στο παιδικό θέαμα, αυθεντικούς δημιουργούς (Pep Bou, Jordi Bertran, Ευγένιος Σπαθάρης).

Στα θεάματα δρόμου, πρωτοποριακές ομάδες (Adesa, Amlima κλπ).

Στα εναλλακτικά θεάματα, κορυφαία σχήματα (Wadaiko Ichiro Drummers, Yamato κλπ) ή διαδραστικά σόου (Νύχτα των Διαφημισιοφάγων).

Στο φολκλόρ, διεθνώς αναγνωρισμένες ομάδες (Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, Κοζάκοι της Ρωσίας) αλλά και ομάδες από την ελληνική παράδοση (Μπούλες της Νάουσας)

Η Λάβρυς έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας (Ελληνικό Φεστιβάλ – Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μέγαρα Μουσικής, ΕΛΣ, Κρατικά Θέατρα, Κρατικές Ορχήστρες κλπ).

Επίσης με το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών και όλες τις πρεσβείες των μεγάλων ξένων κρατών στην Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις της εταιρίας παρουσιάζονται σε εμβληματικά θέατρα (Ηρώδειο, Επίδαυρος, Αρχαία θέατρα Φιλίππων και Δίου, Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Λυρική Σκηνή, Παλλάς, Λυκαβηττός).

Επίσης σε μεγάλα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα (Ολυμπιακό Στάδιο, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κλειστό ΟΑΚΑ, Palais de Sports, κλειστό ΠΑΟΚ) και σε ανοιχτούς χώρους (Ρωμαϊκή Αγορά, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Η Λάβρυς, με δική της πρωτοβουλία και πόρους, ίδρυσε δύο νέους πλήρως αυτόνομους θεσμούς στην Αθήνα (Athens Jazz Festival, Soloists Festival) και κατά καιρους διάφορους στην περιφέρεια (Kassandra Rock Festival, Φεστιβάλ Λίμνης Κερκίνης κλπ).

Επί πλέον οργάνωσε και επιμελήθηκε πληθώρα φεστιβάλ για τρίτους φορείς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα του καθοριστικού ρόλου της σ’ αυτά, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

Η εταιρία έχει ασχοληθεί επισταμένα τουλάχιστον εδώ και 25 χρόνια με την έρευνα καταγράφοντας πολύτιμα στοιχεία και δημιουργώντας σημαντικά αρχεία σε σχέση με την σύγχρονη δημιουργία τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Η έρευνα καλύπτει πλήρως τον χώρο, από τις εθνικές παραδόσεις έως τα πιο μοντέρνα και ανατρεπτικά ρεύματα.

Η Λάβρυς διοργάνωσε μεγάλες εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας, αφίσας και ντοκουμέντων (Διαδραστική έκθεση Van Gogh, έκθεση κουστουμιών ΚΘΒΕ κλπ), διοργάνωσε αφιερώματα και συνέδρια (π.χ Επικράτεια Πολιτισμού) καθώς και διεθνή Arts Martets (Βαλκανικό arts market).

Η Λάβρυς είτε μόνη της είτε μέσω συμπράξεων, ανέδειξε, πρόβαλε και εξήγαγε αντιπροσωπευτικά καλλιτεχνικά σχήματα και Έλληνες καλλιτέχνες σε μεγάλες μητροπόλεις, σε πολλές χώρες (Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία, Άπω Ανατολή, Αυστραλία, Βόρεια Αφρική κλπ).

Ανάμεσά τους η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κ.Θ.Β.Ε, τα αφιερώματα του Μανώλη Μητσιά στη μελοποιημένη ποίηση κλπ. Κορυφαία ίσως στιγμή αυτού του εγχειρήματος, ήταν η ταυτόχρονη παρουσίαση 10 σχημάτων στο πλαίσιο διεθνών δικτύων: Νέα Υόρκη (APAP και ISPA), Μόντρεαλ (CINARS) και Χονγκ Κονγκ (ΑΡΑΑ).

Τα σχήματα εκπροσωπούσαν τη δημιουργική ποικιλομορφία, από τη μουσική και το θέατρο, ως την παράδοση (Θέατρο ΑΤΤΙΣ, Συναυλία Νίκου Ξυδάκη, Χορωδία Λ. Αγγελόπουλου, Μπούλες της Νάουσας, ΑΒΑΤΟΝ κλπ). Το συγκεκριμένο εγχείρημα της Λάβρυς πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με δικούς της πόρους και μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο από άλλο ελληνικό γραφείο.

Κατανοώντας έγκαιρα τη σημασία της διεθνούς πολιτισμικής κινητικότητας, της αμφίδρομης πληροφόρησης, της ανταλλαγής απόψεων και προϊόντων, για την ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, η Λάβρυς επί σειρά ετών παρακολουθεί ενεργά, ενημερώνει, ενημερώνεται και προωθεί, στο πλαίσιο των σημαντικών Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, των ισχυρών Art’s Markets και των μεγάλων διεθνών πολιτιστικών δικτύων.

Συνεχίζοντας μέχρι σήμερα με συνέπεια και συνέχεια την ενεργή και καθολική της συμμετοχή, θεμελίωσε και εδραίωσε σχέσεις διαρκείας με σημαντικούς ξένους φορείς παρουσίασης παραμένοντας τις περισσότερες φορές η μόνη ελληνική παρουσία, όχι μόνον από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε σχέση με την απουσία ακόμη και κρατικών και κρατικών φορέων.

Η Λάβρυς συμμετέχει ως πλήρες μέλος στα κάτωθι διεθνή πολιτιστικά δίκτυα

IETM
Informal European Theatre Meeting
Άτυπη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Θεάτρου

APAP
Association of Performing Arts Presenters
Σύνδεσμος Εκπροσώπων των Παραστατικών Τεχνών

ISPA
International Society for the Performing Arts Foundation
Διεθνής Οργάνωση για την εδραίωση των Παραστατικών Τεχνών

CINARS
Commerce International des Arts de la Scène
Διεθνής Συνάντηση για τις Παραστατικές Τέχνες

IITM
Instituto International del Teatro del Mediterraneo
Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου

Η Λάβρυς είναι η μόνη ελληνική πολιτιστική εταιρία, με δική της παραγωγή σύγχρονων θεαμάτων, διεθνούς εμβέλειας και προοπτικής.

Αυτή την εποχή προετοιμάζει δύο διεθνών προδιαγραφών μεγάλες παραγωγές, με αυστηρώς ελληνοκεντρική θεματολογία, που θα ξεκινήσουν τις παγκόσμιες περιοδείες τους, το 2018 και το 2020, αντίστοιχα.