slava-snow-show-logo
 

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
6-10 Μαρτίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
13-17 Μαρτίου 2013

SLAVA POLUNIN

slava poluninO Slava Polunin (Σλάβα Πολούνιν) γεννήθηκε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στη Ρωσία, όπου πέρασε σχεδόν όλη την παιδική του ηλικία πολύ κοντά στην φύση.
Από μικρός του άρεσε να εφεύρίσκει πράγματα και ιστορίες, έχτιζε τετραώροφα δεντρόσπιτα, πόλεις από χιόνι και διοργάνωνε αστεία πάρτι για τους φίλους του.
Μέσω της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των κλόουν και των μίμων. Το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να γίνει κλόουν. Στην ηλικία των 17, πήγε στην Αγ. Πετρούπολη για να γραφτεί σε μία σχολή μίμων και έτσι ξεκίνησε η μακρόχρονη πορεία του για την αναμόρφωση και την αποκατάσταση της τέχνης των αληθινών κλόουν.
Επηρεασμένος από μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Charlie Chaplin, ο Marcel Marceau και ο Engibarov και με εφόδιο το έμφυτο ταλέντο του, ο Slava και το θέατρο του «Litsedei», το οποίο ιδρύσε το 1979, έβγαλε τους κλόουν από το τσίρκο στους δρόμους, και από εκεί στα μεγάλα θέατρα του κόσμου .

Η φήμη του Slava ταξίδεψε γρήγορα, επειδή δημιούργησε έναν μοναδικό συνδυασμό της τέχνης του κλόουν και του θεάτρου.
Οι πρώην μαθητές του Slava έχουν ιδρύσει τις δικές τους ομάδες, απολαμβάνουν επιτυχημένη ανεξάρτητη σταδιοδρομία, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν επιλεγεί και εργασθεί ως πρωταγωνιστές σε μεγάλες παραγωγές του Cirque du Soleil, μη εξαιρουμένης της θρυλικής Alegría. Άλλωστε το ίδιο το Slava's Snowshow προέρχεται απ' αυτήν τη μεγαλειώδη παράσταση, όπου ο κορυφαίος μίμος είχε αναλάβει το σενάριο και τη σκηνοθεσία των σκετς των κλόουν.

Ο Slava παρουσίασε για πρώτη φορά τις δημιουργίες του στην Αγγλία το 1988. Τρεις παραστάσεις στο Hackney Empire ήταν αρκετές για να καθιερωθεί το όνομά του εν μία νυκτί. Πέντε χρόνια αργότερα, συγκέντρωσε τις καλύτερες στιγμές του ρεπερτορίου του και το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση SNOWSHOW (παλαιότερα ονομαζόταν «Yellow»), η οποία θεωρήθηκε ένας θρίαμβος, κερδίζοντας ένα βραβείο Time Out. Μετά από αυτή την επιτυχία στο Λονδίνο, περιόδευσε στη Βόρεια Αμερική με την παραγωγή του Cirque du Soleil, «Alegria», η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα του SNOWSHOW. Κέρδισε το βραβείο Olivier για την καλύτερη παράσταση στο Old Vic του Λονδίνου το 1997, η οποία ήταν sold-out.
To SNOWSHOW περιοδεύει τώρα σ' όλο τον κόσμο και έχει παρουσιασθεί σε περισσότερες από 25 χώρες με πάνω από 10 εκατομμύρια θεατές.

Το 1989, ο Slava μαζί με μια ομάδα 150 κλόουν, έκανε μια εξάμηνη περιοδεία σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης σε μια πομπή που ονομάστηκε The Mir (Ειρήνη) Caravan.

Πάνω από πενήντα τοπικές ομάδες ενώθηκαν μαζί τους, ενισχύοντας το τεράστιο ήδη θίασο ακόμη περισσότερο!
Ο Slava διατηρεί ακόμη τον ρόλο του Πρόεδρου της Ακαδημίας των Ανόητων, την οποία ίδρυσε, και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 30 παραγωγές, όπως το πρώτο ρώσικο φεστιβάλ παντομίμας (1982), το πρώτο διεθνές φεστιβάλ παντομίμας στη Ρωσία (1985), το «Licei», το πρώτο ρώσικο φεστιβάλ δρόμου (1987), το «Κογκρέσο των Ανόητων», το πρώτο φεστιβάλ κλόουν (1988), το «Mir Caravan» (1989), το «The Wall» (1991), το «Three Nights», το πρώτο καρναβάλι στην Αγία Πετρούπολη μετά την επανάσταση του 1917 (1992), το «Crazy Women», το πρώτο διεθνές φεστιβάλ για γυναίκες κλόουν (1993) και τα «Dram Cimphony», «Ship of Fools», «Parade of Carnivals», «Clowns of XX Century», «Three carnivals».

Το SNOWSHOW, όπως όλα τα έργα του Slava, περιγράφεται καλύτερα ως ένα έργο σε εξέλιξη, που αλλάζει συνεχώς και περιλαμβάνει νέες εφευρέσεις, νέες εμπνεύσεις και νέες ιδέες. Ο Slava έκανε πρεμιέρα πρόσφατα με την παράσταση «Diabolo» στην Ευρώπη και εργάζεται σε τρεις άλλες δημιουργίες: το «Baden-Baden», το «Schisok» και το «Πλοίο των Τρελών», τα οποία σύντομα θα παρουσιασθούν επισήμως. Η καλλιτεχνική φιλοδοξία του Slava είναι να οδηγήσει το θέατρο των κλόουν στον 21ο αιώνα.